Távol ülő szemek
2019 november 20.
Kiugró szemek
2020 augusztus 20.


Mélyen ülő szemekEnnél a szemtípusnál kevés látszik ki a mozgó szemhéjból. Ebben az esetben érdemes a szemeket a festéssel optikailag nagyobbítani, nyitni.

SZEMKONTÚR (például ceruza):

Vízvonalra ne!

Mindig a szempilla tövében kontúrozz. Alul, ha a pillatő feletti vízvonalat fested, szűkíted a szemed. Érdemes alul a pillatőben maradni, illetve picit alatta.

Tapasztalataim szerint ennél a szemtípusnál jobb, egyáltalán nem ceruzázni (helyette szemhéjszínekkel és pillafestéssel kiemelni a szemet), vagy füstösen ceruzázni. A nagyobb területre eloszlatott sötét szín ugyanis nagyobbít. Ezért jó ennek a szemtípusnak leginkább a füstös smink, amit már a ceruzával is el lehet kezdeni. Markánsan kontúrozd ki a szemed felül és alul is pillatőben és egy fültisztító pálcikával satírozd el, hogy a szélei füstösen elmosódottak legyenek.

SZEMÖLDÖK:

Távol a szemtől!

Azzal tudod még nyitottabbá tenni a szemeidet, ha nem engeded, hogy ránőjön a szemöldököd. Adj neki szép ívet és, ha szeded, mindenképpen alulról, hogy a szemed és a szemöldököd közti távolság nőjön. Az sem jó, ha a szemöldök eleje és vége kampósan hajlik a szem felé, mert ez is zárja a szemet (sőt szigorítja a tekintetet).

SZEMFESTÉS:

Füstös!

A nagy tömegben felvitt sötét nagyobbítja a szemet. Azért vigyázz nehogy pandamaci legyél! Általában a mélyítő vonalnál nem nagyon érdemes feljebb emelni a festést, belül az orrnyereg felé egyáltalán ne jöjjön ki, alul pedig igyekezz vékonyan tartani.

Megj.: mélyítő vonal=a mozgó szemhéjad feletti kis vályat, ahol kezdődik a szemöldökcsont.

A füstös szemfestésre már nagyon sokféle verzió létezik. A lényeg, hogy a szélek elmosódottak legyenek. Én most leírok egyféle verziót. Púderezd be a mozgó szemhéjad porpúderrel. (Ez azért kell, mert így nem fog egy csíkban összegyűlni a festék a szemhéjadon.)
Végy egy fekete szemceruzát és csinálj egy erős kontúrt. Alul a vízvonalat hagyd ki, pillatőbe tegyél és picit alá lecsúszhat. Felül bátran lehet vastagítani a kontúrt egészen a mozgó szemhéjad feléig. Felette pedig halványabban maszatold össze a ceruzával egészen a mélyítő vonalig. Most fogj egy fültisztító pálcikát és jól satírozd el alul is és felül is a feketét, ügyelve, hogy a szélei füstösen elmosódottak legyenek. Ez az alapod. Ezt az alapot el lehet készíteni más sötét színű ceruzával is, csak a fantázia szabhat határt.
Ezután fogj egy sötét szemhéjport (lehetőleg olyan színt, mint a ceruzád, jelen esetben feketét) és vidd fel ecsettel/applikátorral oda ahol a ceruza van, alul és felül is. Arra ügyelj, hogy a széleken halványan elmosódott legyen. Fültisztító pálcikával tudsz korrigálni, ha valahol túlszaladtál.
Extra tipp: vigyél fel még egy réteg színt a tartósságért és az alkalmi hatásért. Érdemes fénylő vagy csillogó színt választani. Szaténport is felvihetsz, így lesz igazán ünnepélyes és látványos a sminked.

SZEMPILLA:

Fesd végig!

Fesd végig (belülről kifelé) az összes szempilládat. Alul is, felül is; vagy csak felül. Jól emeld ki őket, ezzel tudod a leginkább nagyobbítani és nyitni a szemed.

A következő részben a kiugró szemek festését fogom leírni.